Egzotyczne owoce przeboje wdarły się do polskich sklepów. I nic dziwnego, że Polacy tak chętnie po nie sięgają, bo oprócz tego, że są smaczne, a swoim niepowtarzalnymi smakiem i zapachem przywodzą na myśl wakacje to jeszcze są skarbnicą wielu składników odżywczych i witamin, wpływając pozytywnie na nasz stan zdrowia.

Jednym z takich egzotycznych owoców, które zyskują popularność w Polsce i coraz częściej goszczą na polskich stołach i w polskich kuchniach jest kiwano, zwane także ogórkiem afrykańskim lub też kolczastym. Miąższ kiwano jemy na surowo. Pestki również są jadalne. Możemy spożywać do samodzielnie lub jako dodatek do sałatek. Owoc jest orzeźwiający smak i nieco podobny w smaku do ogórka, chociaż pachnie jak banan. Niektórym przypomina także kiwi.

Dlaczego warto sięgać po kiwano i włączyć je do swojego jadłospisu? Jest kilka powodów. Oprócz pięknego wyglądu i walorów dekoracyjnych kiwano jest także zdrowe. Zawiera wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, miedź, a także żelazo i mangan. Jest to to przysmak polecany, wszystkim tym, którzy mają problemy z sercem czy też nadciśnieniem. Minerały i witaminy zawarte w kiwana wpływają korzystnie na układ krążenia i prace układu nerwowego. Zawarte w nim witaminy A, C oraz B oraz beta karoten wpływają pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale także piękny i młody wygląd. Regularne spożywanie kiwano pozytywnie wpłynie także na naszą koncentrację i pamięć.

Dużą ciekawostką jest, ze miąższ kiwano zachowuje świeżość nawet przez 6 miesięcy.