Każdy z nas ma w domu apteczkę, w której znajdziemy leki przeciwbólowe, resztki leków na przeziębienie z poprzedniej infekcji, coś na biegunkę i na alergię. To specyfiki apteczne, których do naturalnych leków się raczej nie zaliczają. Nasi dziadkowie mieli zamiast nich w swoich domach lekarstwa swojego autorstwa, które były dobre na wszystko.

Zawekowane jagody na zaparcia, maliny na przeziębienie, pieprzówka na zatrucie – to tylko niektóre z domowych wyrobów, które ratowały z choroby. Warto nieco dokładniej przyjrzeć się żurawinie, z której dosłownie można zrobić wszystko, ma mnóstwo witaminy C i jest moczopędna, więc pomaga przy zwykłym przeziębieniu, ale także przy zakażeniu dróg moczowych.

Żurawina suszona do deserów

Suszone owoce żurawiny nadają się do deserów, ale także do mięs, granoli, koktajli, chleba, ciast i oczywiście może być jedzona bez dodatków. Jako że owoce suszone są bardziej kaloryczne niż surowe, osoby odchudzające się powinny spożywać ją w małych ilościach. Najlepiej kupować żurawinę bez cukru i nie siarkowaną, choć znalezienie tak ususzonych owoców nie jest łatwe w zwykłym markecie. Surowa żurawina jest bardzo kwaśna i zjadają ja jedynie osoby gustujące w tak silnych smakach.

Herbata, syrop i nalewka

Herbatę żurawinową kupimy w każdej aptece, możemy również zalać suszone owoce gorącą wodą i odczekać kilka minut. Taka herbatka działa moczopędnie. Bardziej rozgrzewający jest syrop z dużą ilością cukru. Do przygotowania syropu z żurawiny wystarczy wrzucić dwie szklanki owoców żurawiny, 200 gram cukru i 150 ml wody. Całość podgrzać na wolnym ogniu przez 25 min, nie gotować. Sok można wycisnąć z surowych owoców, jednak trzeba go spożyć w ciągu maksymalnie dwóch dni po przygotowaniu. Nalewka z żurawiny jest czymś, czym chętnie uraczą się nasze babcie i dziadkowie, oprócz wspaniałego smaku dostaniemy również porcje witamin.

Dżem z żurawiny

Dżem możemy zrobić samodzielnie lub kupić w każdym sklepie. Żurawina jest doskonałym dodatkiem do wędlin, mięs i serów. Do przygotowania dżemu potrzebujemy 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej, 1 jabłko, obrane i starte, sok i skórkę otartą z jednej cytryny, 200 g cukru, pół szklanki wody. Owoce żurawiny należy umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. W garnku z grubym dnem umieścić połowę owoców dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut), a część wody odparuje. Następnie dodać resztę owoców i gotować około 30 minut, aż dżem zgęstnieje, a woda odparuje. Jeśli nie damy rady spożyć całej ilości w ciągu dwóch- trzech dni można zapasteryzować.