Sezon zbierania grzybów to głównie druga połowa lata i jesień. Lasy obfite w
grzyby oferują nie tylko jadalne borowiki czy podgrzybki, ale też trujące
muchomory czy „borowiki szatańskie”. Jak odróżnić jadalne grzyby od trujących?
Pierwszą starą zasadą odróżniania grzybów jadalnych jest sprawdzanie spodu
kapelusza. Grzyb jadalny powinien mieć konstrukcję gęstej siateczki –
gąbczastą. Kolor zazwyczaj powinien być żółto-zielonkawy. Grzyby trujące
zazwyczaj mają poprzeczne blaszki. Oczywiście zasada nie dotyczy kurek czy
kani. Borowik natomiast tworzy jaśniejszą siatkę. Odróżnić grzyba można także
po smaku. Przełamując kapelusz, należy dotknąć i posmakować delikatnie językiem
miejsce przełamania. Jeśli grzyb jest trujący, to będzie bardzo gorzki i
nieprzyjemny w smaku, a na języku powinno się pojawić delikatne pieczenie.
Grzyb jadalny będzie neutralny w smaku lub delikatnie słodkawy.
Goryczak, który imituje borowika szlachetnego, można odróżnić przez dotyk
językiem lub przez naciśnięcie gąbki pod kapeluszem. W przypadku, gdy grzyb
jest jadalny, zrobi się fioletowy lub nie zmieni ubarwienia. Goryczak mieni się
w punkcie dotyku lekko różowy.
Inną zasadą jest atlas grzybów dobrze ilustrowany z pełnymi opisami. Posiadając
przy sobie atlas, można od ręki rozróżnić jadalnego borowika ceglastoporego od
niejadalnego borowika żółtoporego. Różnice w wyglądzie są nieznaczne i dotyczą
wyłącznie ubarwienia, ponieważ sama budowa jest niemal identyczna. Często
zabarwienie grzyba decyduje o tym, czy jest jadalny, czy trujący.
Doświadczeni grzybiarze zawsze stosują surowe zasady dotyczące grzybobrań. Nie
zbiera się grzybów zbyt młodych, ponieważ nie zawsze można rozpoznać wtedy
odmianę grzyba. Nie zbiera się także grzybów przejrzałych, gdyż mogą już
wytwarzać związki szkodliwe dla wątroby. Doświadczeni grzybiarze nie zbierają
także odmian, których nie są w stanie zweryfikować lub nie znają.
Alternatywą dla wymienionych sposobów udanie się ze zbiorami do najbliższej
stacji sanitarno-epidemiologicznej. W punkcie tym grzyby zostaną zweryfikowane
pod kątem możliwości spożycia. Należy także uważać na zakupione grzyby przy
drogach czy targowiskach. Osoba sprzedająca grzyby jadalne powinna mieć atest
wydawany na 48 godzin.