Działkowcy z wytęsknieniem czekają nadejścia wiosny, kiedy to po raz kolejny będą mogli zasiać ulubione warzywa i owoce, pielić grządki oraz cieszyć się z prac wykonywanych w ogrodzie. Szklarnie ogrodowe umożliwiają rozpoczęcie prac, kiedy na dworze pojawiają się jeszcze przymrozki. Dobrej jakości materiał chroni rośliny przed zimnem.

Jak dbać o szklarnię?

Szklarnie ogrodowe odgrywają bardzo istotną rolę w życiu osób, które cenią warzywa i owoce pochodzące z własnego ogródka. Warunki atmosferyczne często utrudniają wzrost roślin, dlatego trzeba im nieco pomóc. Wystarczy odpowiednia szklarnia, dzięki której uzyskują one stabilne warunki do wzrostu. Działkowcy nie muszą stresować się wiatrem, chłodem, silnymi opadami deszczu bądź intensywnymi promieniami słonecznymi. Szklarnie ogrodowe chronią również przed szkodnikami, jednak, aby spełniały swoją rolę wymagają szeregu prac (jeszcze zanim zmieni się sezon). W pierwszej kolejności należy oczyścić podłoże z pozostałości roślin. Niezwykle ważne jest odkażenie gleby i szklarni przy pomocy kwasu octowego i chloru. Nie powinno zająć to wiele czasu, a wiąże się z wieloma korzyściami. Przede wszystkim znacznie zredukuje możliwość pojawienia się grzybów, bakterii i wirusów, które w nowym sezonie mogą wyrządzić spore szkody dorastającym roślinom. Szklarnie ogrodowe muszą być dokładnie umyte, dzięki czemu uprawiane warzywa i owoce mają więcej światła, czyli dorastają szybciej i smakują jeszcze lepiej.

Prace wykonywane wiosną

Szklarnie ogrodowe wymagają sporych nakładów pracy, jednak codzienne zbieranie plonów to nagroda za wszystkie trudy i starania. Najpierw konieczne jest właściwe przygotowanie podłoża. Ta czynność odbywa się już w marcu. Trzeba też nawozić ziemię, gdyż wegetacja roślin jest skrócona ze względu na dobre warunki panujące w środku, dzięki czemu gleba traci cenne składniki pokarmowe. Najbardziej korzystnym rozwiązaniem są naturalne nawozy, wśród których wymienia się kompost oraz obornik. Nie można zapomnieć o rozsadach, które najpóźniej w maju powinny znaleźć się w szklarni. Działkowcy muszą zdecydować jakie rośliny będą uprawiać, gdyż zasadzenie warzyw i owoców z konkretnych grup może zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób i szkodników.

Przedplony i poplony warto rotować, gdyż zyskają na tym nie tylko właściciele szklarni, ale będzie to dobre dla gleby. Rzodkiewka, cebula dymka, sałata, kapusta, szpinak czy pietruszka powinny być sadzone w pierwszej kolejności, gdyż mają one zdecydowanie mniejsze wymagania jeśli chodzi o warunki atmosferyczne i zapotrzebowanie na promienie słoneczne. To rośliny, które mogą rosnąć również w trakcie zimy, pod warunkiem, że nie pojawia się mróz. Kiedy w prognozie pogody pojawi się zapowiedź niższych temperatur można bez większego problemu podnieść temperaturę powietrza w szklarni. Wiosną optymalna temperatura waha się w okolicach 5 stopni C.

Szklarnie ogrodowe wiążą się z wieloma zaletami, jednak tylko w sytuacji, kiedy użytkuje się je we właściwy sposób. Nie można zapominać o zmianie wierzchniej warstwy podłoża, która zużywa się bardzo szybko, a brak cennych składników uniemożliwia uzyskanie dużych plonów. Dotyczy to przede wszystkim użytkowników, którzy korzystają z niej niemalże przez cały rok.

O szklarnię należy dbać nie tylko tuż przed rozpoczęciem, ale i po zakończeniu sezonu. Bardzo ważne jest regularne pielenie grządek i podwiązywanie roślin, które tego potrzebują. Nie można obejść się bez czyszczenia ścian, gdyż dobre światło umożliwia szybki wzrost warzyw i owoców oraz niezapomniany smak.