Konsumowanie wina znacznie wzrosło w ostatnich latach w Polsce. Czym jest to spowodowane? Przede wszystkim wzrasta kultura picia w naszym społeczeństwie. Decydujemy się więc częściej na alkohole wykwintne, a do nich należy np. wino gruzińskie. Idealnie komponuje się z ciastami, a także potrawami.

Czy warto rozpocząć przygodę z piciem wina?

Alkohol w nadmiarze będzie szkodliwy dla naszego zdrowia i jego picie w nadmiernych ilościach nigdy nie skończy się dobrze. Jeżeli jednak potrafimy zachować zdrowy umiar, to roztoczyć może się przed nami całkiem nowy świat smaków. Szczególnie tak się może stać w kontekście degustacji wina, a pamiętajmy, że te trunki będą występowały w bardzo wielu różnych wariantach. Zauważa się zresztą bardzo ciekawą tendencję w naszym kraju, która polega właśnie na sięganiu po ten alkohol, który ma bardzo długie tradycje. Wino przecież jest alkoholem spożywanym od starożytności w wielu kulturach. Poza tym naukowcy udowodnili, że na przykład picie wina czerwonego może być nawet dla nas zdrowe. Chodzi o to, że ten napój alkoholowy będzie zawierać dużo przeciwutleniaczy. Poza tym niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na gruzińskie wino, czy też francuskie albo hiszpańskie, smakowanie potraw może przybrać całkiem nowy wymiar i mówimy naturalnie o wymiarze znacznie lepszym.

Czy warto sięgnąć po gruzińskie wino?

Interesujące jest także to, że z reguły w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do tego, iż smaczne i wykwintne wino pochodzić będzie z Francji, Hiszpanii albo Portugalii. Wiele osób natomiast nie ma zielonego pojęcia o tym, jak bardzo smaczne jest gruzińskie wino. A wystarczy tylko przypomnieć, że Gruzja to kraj z bardzo bogatymi tradycjami, jeżeli chodzi o produkcję win. Gruzini wykorzystują bardzo tradycyjne techniki fermentacji, dzięki czemu winom nadawane są rzeczywiście niepowtarzalne aromaty i smaki. Poza tym w kraju tym występuje ogromna różnorodność i roślin, jeżeli chodzi o jej odmiany. To tu przecież można napotkać aż 500 różnych odmian winorośli. Jest to spowodowane tym, że w kraju tym występują naturalne warunki bardzo korzystne dla uprawy tej rośliny.

Lepsze jest wino białe, czy czerwone?

W zasadzie kwestią gustu jest to, czy pijemy wino białe, czy czerwone. Trochę tak jest, ale pamiętajmy też o tym, że dużo będzie zależeć od tego, o jakie potrawy chodzi. Generalnie wino czerwone będzie pasować do mięs takich jak wołowina lub wieprzowina. Wino białe z kolei doskonale będzie się komponować z rybami. Poza tym obydwa rodzaje wina będą idealne do degustacji najróżniejszych serów pleśniowych.